News

УКРАЇНСЬКА ВІЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК У США ПЕРЕДАЛА УКРАЇНІ КАРТИНУ ВІКТОРА ЦИМБАЛА «РІК 1933»

21 лютого в Генеральному консульстві України у Нью-Йорку відбулася церемонія передачі картини Віктора Цимбала «Рік 1933» в дар Національному музеєві Голодомору-геноциду в Києві.

УВАН у США в особі д-ра Альберта Кіпи, президента, передала, а Олексій Голубов, Генеральний консул України у Нью-Йорку, прийняв картину для подальшого транспортування в Україну.

Роботу над картиною «Рік 1933» Віктор Цимбал завершив у 1936 році. Вперше твір виставлено у 1953 р. у Товаристві «Просвіта» в Буенос Аересі з нагоди поминання жертв Голодомору. Ширша аргентинська публіка побачила картину в жовтні 1956 р. в галереї Розе Маріє. Це полотно Цимбала збирало біля себе гурт глядачів, у тому числі й комуністів, які після падіння уряду Х. Д. Перона прийшли до влади. Вони протестували проти картини В. Цимбала не лише у дискусіях з журналістами, а й учинили бійку, намагаючись заперечити сам факт штучного голоду і винищення українців большевицько-комуністичним режимом  СРСР, а картину сприймали як наклеп української еміграції. Відтак, катрина «Рік 1933» стала наймогутнішим візуальним вироком тоталітарному большевицько-комуністичному режимові.

Учасники мистецької виставки в Буенос-Айресі. 1960 р.

Сидять (зліва направо): Лідія Крюкова,  пані Прокопович, Євген Онацький, Михайло Гаврилюк (голова Літературно-мистецького об’єднання), Надія Сомко, Ольга Крюкова-Гурська; стоять (зліва направо): Антін Чорний (бандурист), Борис Крюков, Петро Капшученко, Володимир Пономаренко, Віктор Цимбал, Микола Барсаловський, Грицай,  N.N., Андроник Симончук (З Архіву ім. Д. Антоновича УВАН у США)

           

Саме через політичні обставини В. Цимбал у 1960 р. переїхав до США. У 1962 р. УВАН у США отримала цей унікальний твір у дар з нагоди 30-ліття Голодомору 1932–1933 років.

Сюжет картини був і душевним болем мистця, і гостро актуальним, і політичним. Хоча зарубіжна преса і писала про голод 1932–1933 років, але думки журналістів були двоякі, і лише в окремих випадках співпадали з правдою. А в СРСР штучно організований геноцид проти українців подавався виключно як неврожайний рік і число жертв замовчувалось.

Однак, картина Цимбала не є ілюстрацією подій 1932–1933 рр., а містично-символічною, бо саме до символізму тяжів мистець у своїй творчості. Він зобразив матір з дитиною, що померли з голоду, як духів у дорозі до небесного простору. Мистець вдало поєднав реальне з нереальним, чим досягнув вражаючого монументального звучання і драматичного ефекту на глядача. З погляду мистецького картина Цимбала «Рік 1933» належить до його вершинних досягнень.

Картина неодноразово експонувалася в УВАН у США з нагоди відзначення найдраматичнішої події в історії України ХХ  ст. А також позичалася іншим інституціям з цією ж метою. Через 84 роки після  написання, цей унікальний мистецький і водночас політичний твір займе чільне місце в Національному музеї Голодомору-геноциду в Києві.

А. Кіпа, президент УВАН у США

На фото: О. Голубов, Генеральний консул України у Нью-Йорку (ліворуч) і д-р А. Кіпа, президент УВАН у США (праворуч)